Terdapat pelbagai jenis alat pemadam api untuk melawan pelbagai kelas kebakaran.

  1. Air (Water)
  2. Serbuk Kering (Dry Powder)
  3. Buih (Foam)
  4. Karbon Dioksida (CO2)
  5. Kimia Basah (Wet Chemical)
Alat Pemadam Api

Penggunaan Alat Pemadam Api Yang Betul.

1. Air & Buih (Water & Foam)

Pemadam api Air dan Buih (Foam) memadamkan kebakaran dengan mengambil unsur haba segitiga kebakaran. Ejen buih juga memisahkan elemen oksigen daripada elemen lain. Pemadam api jenis air adalah untuk kebakaran Kelas A sahaja – ia tidak boleh digunakan pada kebakaran Kelas B atau C. Aliran pelepasan ini dapat menyebarkan cecair mudah terbakar dalam kebakaran Kelas B atau boleh membuat bahaya kejutan pada kebakaran Kelas C.

2. Karbon Dioksida (CO2)

Pemadam api Karbon Dioksida (CO2) memadamkan kebakaran dengan mengambil unsur oksigen segitiga kebakaran dan juga mengeluarkan haba dengan pelepasan yang sangat sejuk. Karbon dioksida boleh digunakan untuk kebakaran Kelas B & C. Mereka biasanya tidak berkesan pada kebakaran Kelas A.

3. Wet Chemical

Wet Chemical adalah agen baru yang memadamkan kebakaran dengan mengeluarkan haba segitiga kebakaran dan menghalang pencucuhan semula dengan mewujudkan penghalang antara elemen oksigen dan bahan bakar. Alat pemadam api Wet Chemical Kelas K digunakan dalam operasi memasak komersial. Ada juga yang boleh digunakan dalam kebakaran Kelas A di dapur komersil.

4. Serbuk Kering (Dry Powder)

Pemadam Serbuk Kering memadamkan kebakaran dengan memisahkan bahan api dari unsur oksigen atau dengan mengeluarkan elemen haba segitiga kebakaran. Walau bagaimanapun, pemadam serbuk kering adalah untuk Kelas D atau kebakaran logam yang mudah terbakar, sahaja. Mereka tidak berkesan pada semua kebakaran yang lain.

Dah tahu nak guna alat pemadam api yang mana? Kalau tak tahu, dapatkan konsultasi percuma daripada kami PEACE WORLD™ FIRE INDUSTRY SDN BHD atau isi borang quotation percuma kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *